Polkupyöräergometritestillä mitataan sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä maksimaalista suorituskykyä. Testipalautteen avulla testiin osallistuville kerrotaan oman kestävyyskunnon taso ja kuinka sitä voi kehittää terveysliikunnan avulla.
Kuormituksen aikana testaaja seuraa asiakkaan sykettä ja rasitustuntemusta. Näin ollen testi toimii myös erinomaisena verenkiertoelimistön kuntotarkastuksena ja se kuvaa hyvin henkilön fyysistä työkykyä ja yleiskuntoa.
Epäsuora submaksimaalinen testi
Submaksimaalinen testi on yksi yleisimmin käytetyistä testeistä ja soveltuu hyvin laajalle asiakaskunnalle aina liikunnan aloittamista suunnittelevista henkilöistä aktiiviliikkujiin.
Testi selvittää sydän-ja verenkiertoelimistön suorituskyvyn eli kestävyyskunnon (maksimaalinen hapenottokyky).
Testi aloitetaan kevyellä vastuksella. Vastusta nostetaan kahden minuutin välein, kunnes 85% maksimisykkeestä on saavutettu. Jos maksimisyke ei ole testattavan tiedossa, voidaan soveltaa laskentakaavaa, jossa maksimisyke on 220 – ikä.
Epäsuora maksimaalinen testi
Testi selvittää sydän-ja verenkiertoelimistön suorituskyvyn eli kestävyyskunnon kuten submaksimaalinen testikin. Erona on, että testi viedään maksimisykkeeseen ja uupumukseen asti.
Testi sopii hyvin jo aktiivista liikuntaa harrastaville henkilöille, joille maksimaalisen suorituskyvyn ja maksimisykkeen selvittäminen on tärkeää.
Lisätiedot:
Sami Mänty-Aho p. 050 533 3335
sami(at)tapanilanterveys.fi